FORCE – ON – FORCE

S simulacijskim strelivom se usposablja za delovanje v realnih okoliščinah. Usposabljanje, ki ne doseže stresa in napetosti situacij realnega življenja, je enostavno neuspešno in ne bo zagotovilo ustrezno pripravljenih uporabnikov ognjenega orožja. Moderno usposabljanje s strelnim orožjem ni več omejeno samo na natančnost zadevanja, temveč tudi na moč in pa predvsem hitrost, sam prostor vadbe, pa mora biti čim bolj podoben realnemu območju, kjer bi do morebitnega konflikta lahko prišlo.

Usposabljanju po sistemu vojak na vojaka (angl. »force on force training) je bilo na začetku rezervirano samo za posebne enote, danes pa se s tem sistemom usposabljajo tudi pripadniki redne vojske in policije, v zadnjem času pa tudi različne varnostne službe, katerih cilj je visoko usposobljen pripadnik oz. uslužbenec.

Sistem sestavljajo markirani naboji, ki se izstreljujejo skozi standardne modele orožja. Njihova posebnost je, da je v tulcu naboja posebna plinska komora, ki reducira začetno hitrost krogle, ter s tem energijo na le nekaj Joulov in tako na zadetem uporabniku, razen rahle bolečine ne pušča poškodb.

Projektil naboja je napolnjen z barvnim detergentom, ki je podoben »paintball-ovemu«. Njegova oblika je zasnovana tako, da se ob zadetku v cilj razpoči in pusti na zadetemu barvno sled, kar vaditeljem omogoča vpogled v natančnost in smrtnost zadetka, različna barvna polnila pa omogočajo tudi analize, kdo je bil strelec, oz. kateri skupini je pripadal.

 FX_naboji

Poleg streliva sistem sestavljajo še paleta menjalnih cevi za pištole, vložnih za brzostrelke, pri jurišnih puškah kalibra 5,56mm, pa je potrebno zamenjati zaklep. Te komponente preprečujejo, da bi uporabnik pomotoma simulacijsko strelivo zamenjal za pravega, njihova barva pa je zaradi lažje razpoznavnosti svetlo modra. Vložni sistemi spremenijo na orožju princip delovanja, vendar ostanejo odsun in avtomatika delovanja skoraj nespremenjeni. Učinkovit domet teh sistemov je od 20 do 40 metrov, kar je tudi povprečna strelska razdalja pri ti. bližinskih bojih, skrajni let krogle pa je 150m.

Kljub temu je potrebno pri vadbi uporabljati zaščitno opremo, predvsem obraza in vratu, za moške tudi genitalij, torza na željo uporabnika, priporočljiva pa je tudi uporaba zaščitnih rokavic, kjer je statistično največ zadetkov.  

zaitna_oprema

Na osnovi zahtev strelskega usposabljanja sistem simulacijskega streliva zagotavlja varno, zanesljivo, učinkovito ter vsestransko usposabljanje, z možnost premikanja sistema.

Sistem simulacijskega streliva tako omogoča:

  • napredno usposabljanje rokovanja z orožjem,
  • instinktivno merjenje in proženje orožja,
  • delovanje na statične, trenutne in premikajoče cilje v bližinskem boju,
  • delovanje na skupinske ali posamične cilje ter njihova identifikacija,
  • urjenje postopkov zavzemanja strelskih položajev in kritja,
  • urjenje hitre menjave okvirjev,
  • urjenje postopkov ob ognjenih poveljih,
  • urjenje posameznika, para ali skupine.

 
Število ogledov strani: 89960